WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä (CMS) ja myös hyvin yleisesti asennettu meidän webhotelliympäristöön. Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi miten asennat WordPressin webhotelliin.

WordPressin perusasennus

1) Lataa uusin WordPress osoitteesta https://fi.wordpress.org/download/

2) Pura zip-tiedosto työasemallesi (esimerkiksi työpöydälle)

3) Siirrä tiedostot puretusta WordPress-kansiosta palvelimelle kansioon /public_html/ Miten? Tämä onnistuu esimerkiksi WinSCP-ohjelmalla, ohjeet artikkelissa: Ohje WinSCP:n käyttöön.

Älä siirrä wordpress-kansiota public_html-kansion alle (vain tiedostot), koska jos siirrät wordpress-kansion, osoite muuttuu muotoon http://domain.fi/wordpress/. Siirrä siis tiedostot suoraan www-juurihakemistoon.

4) Tämän jälkeen selaa INweb-palveluhallinnan osoitteeseen  https://inweb.inmicsnebula.fi/  ja kirjaudu sisään palvelun pääkäyttäjätunnuksella.

5) Luo tietokanta ja tietokantakäyttäjä valikosta ”Tietokannat

6) Nämä kummatkin (käyttäjä ja tietokanta) voiva olla samalla nimellä esimerkiksi tietokantakäyttäjä: inwebtunnus_wp ja tietokanta: inwebtunnus_wp . Määritä myös tietokantakäyttäjälle haluamanne salasana, joka myöhemmin määritetään wordpressille.

7) Kun tietokanta ja tietokantakäyttäjä ovat määritetty, niin avaa selain ja mene nettisivuillenne esimerkiksi http://domain.fi  tai http://inwebtunnus.customers.inhosting.fi, jonka jälkeen näette oheisen sivun. Jatkakaa painamalla ”Jatketaan!”

Huomatkaa, jos asennatte WordPressin väliaikaisella osoitteella esimerkiksi  inwebtunnus.customers.inhosting.fi, niin tästä tulee WordPress-sivuston site url. Tämän voi jälkeenpäin vaihtaa, mutta tässä tulee noudattaa seuraavia ohjeita: https://wordpress.org/support/article/changing-the-site-url/

Site url tarkoittaa, että osoiterakenne muodostuu aina esimerkiksi seuraavasti:
http://inwebtunnus.customers.inhosting.fi/esimerkkiartikkeli
http://inwebtunnus.customers.inhosting.fi/esimerkkisivu/alasivu

jos site url vaihdetaan esimerkkidomain.fi, niin osoiterakenne on tämän jälkeen:
http://esimerkkidomain.fi/esimerkkiartikkeli
http://esimerkkidomain.fi/esimerkkisivu/alasivu

Site url on helpoin muuttaa WordPressin hallinnasta välilehdeltä ”Asetukset”

8) Syötä tarvittavat tiedot: tietokanta, tietokantakäyttäjänimi, salasana ja tietokantapalvelimen osoite.

Tietokantapalvelimen osoitteen löydät Inweb palveluhallinan “Tietokannat” välilehdestä “Palvelinosoitteet”. Palvelimien nimet vaihtelee.

9) Nimeä sivustosi, valitse itsellesi WordPress-tunnus ja salasana, ja tämän jälkeen viimeistele asennus. WordPress löytyy nyt joko pääosoitteestasi (esimerkiksi www.domain.fi) tai väliaikaisesta osoitteesta (inwebtunnus.customers.inhosting.fi.)

Jos asennuksessa ilmeni ongelmia, niin löydätte vielä paljon lisää vinkkejä WordPressiin omalta tukisivustolta osoitteesta https://fi.wordpress.org/tuki/. Muistattehan myös huolehtia asentamanne julkaisujärjestelmän tietoturvasta ja tutustukaa oheiseen artikkeliin aiheesta: Julkaisujärjestelmät ja tietoturva.