– Palveluun kirjautuminen ”Admin”-tunnuksella, kun palvelu on pystytetty
– Verkkotunnuksen liittäminen palveluun (käyttäen ulkoisia nimipalvelimia) (Suositeltu vaihtoehto)

Sisäänkirjautuminen palveluun tapahtuu osoitteesta https://portal.office.com . Admin-tunnuksella voitte hallita palvelua kokonaisvaltaisesti. Normaalit käyttäjät voivat lukea samaisesta portaalista sähköpostit ja käyttämään ominaisuuksia, jotka lisenssi sallii. Myös ohjelmistolataukset löytyvät samasta paikasta.

1. Hallintatunnus on aluksi muotoa @domain.onmicrosoft.com. Tämä on mahdollista muuttaa @domain.fi muotoon verkkotunnuksen vahvistamisen jälkeen.

Domain-01

2. Sisäänkirjautumisen jälkeen aukeaa sivusto, jossa Admin-käyttäjällä näkyy ”Admin” painike. Kun valitsemme tämän, pääsemme palveluun sisälle.

Domain-02

3. Palvelusta näemme ympäristön mahdolliset vikatilanteet ja ympäristön kokonaisvaltaisen hallinnan

Domain-03

4. Verkkotunnuksen lisääminen palveluun onnistuu kahta eri reittiä. Suorin tapa on suoraan tuosta aloitusnäkymästä valita ”Add a domain” kuten alla olevassa kuvassa on tehty.

Domain-04

5. Toinen tapa on valita ”Setup” -kohta ja sieltä ”Domains”. Täältä nähdään samalla myös kaikki verkkotunnukset (eli tässä tapauksessa itse domain.onmicrosoft.com) ja myös ”Add a domain” -painike, josta pääsemme lisäämään uuden verkkotunnuksen. Esimerkissämme käytämme 4. kohdassa esiteltyä tapaa.

Domain-05

6. ”Add a domain” -painikkeen valitsemisen jälkeen täytyy syöttää lisättävä verkkotunnus. Huomioithan, että verkkotunnuksen tulee olla sinun omistuksessasi (oikeudet pyytää verkkotunnuksen nimipalveluihin muutoksia nimipalveluita ylläpitävältä taholta) tai jopa hallinnassa (esimerkissämme verkkotunnus löytyy MyNebula-itsepalvelu portaalista, josta lisäykset ja muutokset voi suorittaa itse. Siirrytään eteenpäin valitsemalla ”Next

Domain-06

7. Jotta verkkotunnus saadaan lisättyä ympäristöön, tulee se vahvistaa lisäämällä alla näkyvän tapainen TXT-tietue verkkotunnuksen nimipalveluihin. Vahvistus tunnus on muodoltaan ”MS=msnumerosarja”. Tunnus on jokaiselle verkkotunnukselle yksilöllinen eikä päällekkäisyyksiä voi tapahtua. Kun tietue on lisätty voimme edetä painamalla ”Verify

Tässä MyNebula palvelun ohjeet tietueiden lisäykseen

Domain-07

8. ”Verify” tarkistaa, onko lisättävän verkkotunnuksen nimipalveluihin lisätty ilmoitettu TXT-tietue. Mikäli tietuetta ei ole, ilmoittaa sivusto virheestä. Esimerkissämme tietue on lisätty onnistuneesti. Office 365 tarjoaa mahdollisuuden siirtää nimipalveluiden hallinta Office 365 portaalista hoidettavaksi “Set up my online services for me (Recommended)” tai vaihtoehtoisesti käyttää ns. ulkoisia nimipalvelimia “I’ll manage my own DNS records”. Me suosittelemme jälkimmäistä tapaa.

Domain-08

9. Esimerkissämme käytämme vaihtoehtoa “I’ll manage my own DNS records” jolloin vältymme mahdollisilta ongelmilta mitkä liittyvät mahdollisesti olemassa olevaan websivustoon ja muihin palveluihin jotka mahdollisesti jo sijaitsevat nimipalveluissa kyseiselle verkkotunnukselle. ”Next

Domain-09

10. Office 365 palvelu tarkastaa löytyykö verkkotunnuksen nimipalveluista tarvittavia tietoja ja ilmoittaa mikäli tiedot puuttuvat tai ovat väärin. Esimerkissämme näemme, että tietoja ei ole oikein lisätty. Saamme listan tiedoista jotka puuttuvat tai ovat eri tavoin kuin ympäristö vaatisi toimiakseen.

Domain-10

11. MX tietue määrittää sen, minne sähköpostit menevät. Esimerkissä nimipalveluissa on määrityksessä mail.mynebula.fi joka tarkoittaa että kyseisellä verkkotunnuksella on mahdollisesti olemassa olevat sähköpostit jo mail.mynebula.fi palvelussa. Listassa on myös MX-tietue joka sen tulisi olla ,jotta sähköpostit menisivät Office 365 palveluun, eikä edelliseen mail.mynebula.fi palveluun.

Eli MX-tietue on tärkeä huomioida, mikäli olette siirtymässä joltain toiselta sähköpostialustalta Office 365:seen. Tämä tietue tulisi ohjata Office 365 palveluun kun olette valmiita siirtymään käyttämään tuonne ympäristöön lisättyjä tilejä/osoitteita/palveluita.

Domain-11

12. CNAME tietueita. Nämä mahdollistavat esimerkiksi Lync (Skype for Business) Exchange (Online) käyttämisen tietokoneella / mobiililaitteella, sillä nämä liittyvät esimerkiksi asetuksien automaattiseen hakuun.

Domain-12

13. SPF-tietue, jota Office 365 suosittelee. kattaa vain Office 365 palvelun kannalta tarpeelliset sähköpostipalvelut. Tämä ei ole absoluuttinen. SPF-tietuetta voi muokata haluamakseen, kunhan se sisältää myös tämän ilmoitetun osuuden.

Domain-13

14. SRV tietueet liittyvät Lync (Skype for Business) toimintaan. Nämä tulee myös olla lisättynä.

Domain-14

15. Vaihtoehtona on myös ohittaa nimipalveluiden tarkastus kokonaisuudessaan valitsemalla ”Skip this step”. Tietueet voi kirjata ylös esim. Notepadiin ja lisätä ne myöhemmin. Esimerkiksi migraatio tapauksessa MX-tietuetta ei haluta heti välttämättä ohjata Office 365, joten tämä tulee valita, jotta pääsee eteenpäin ilman että verkkotunnus on virhe-tilassa portaalissa.

Domain-15

16. Esimerkissä lisäsimme kaikki tietueet kuten Office 365 halusi ne lisättävän (myös MX), ja valitsimme ”Verify”. Office 365 ympäristö aloitti vahvistuksen tarkistamalla että kaikki ilmoitetut DNS-tietueet ovat oikein.

Domain-16

17. Valmista. DNS-tietueet ovat kunnossa ja ympäristö on kunnossa. Tämän jälkeen pääsemme tekemään käyttäjät ja muut osoitteet tuolla lisätyllä verkkotunnuksella varustettuna. Sähköpostit alkavat heti toimia ja tulla perille kun lisenssi ja käyttäjä on luotu. Huomioitavaa on, että käyttäjät ja osoitteet voidaan luoda myös heti kohdan 10 jälkeen, ku verkkotunnus on vahvistettu palveluun. Valitsemalla ”Finish” vahvistamme kaiken olevan kunnossa.

Domain-17

18. Alla olevasta kuvasta näemme että “Setup complete”. Eli verkkotunnus on lisätty onnistuneesti ympäristöön ja on valmis käytettäväksi.

Domain-18