Salasanasuojaus tehdään aina hakemistoittain, eli et voi suojata yksittäistä HTML-sivustoa tällä salasanasuojausmenetelmällä.

Tee ensin hakemisto public_html -hakemiston alle, esimerkiksi nimellä salainen.

Tee sitten suojattavaan hakemistoon tiedosto, jonka nimeksi annat .htaccess (huomaa piste nimen alussa). Kirjoita tiedostoon seuraavat rivit:

AuthUserFile /kotihakemistosi/.salasanatiedosto
AuthName "Salasanasuojattu sivusto"
AuthType Basic
require valid-user

AuthUserFilen hakemiston korvaat oman käyttäjätunnuksesi kotihakemistolla (yleensä muotoa /var/www/x/pääkäyttäjätunnus/ – voit tarkistaa tämän tilausvahvistuksestasi).

Jos tarvitset useampia eri salasanalistoja, nimeä kukin omalla nimellään. Tässä esimerkissä salasanatiedoston nimi on .salasanatiedosto ja se sijaitsee kotihakemistossasi (ei siis public_html:ssä eikä suojattavassa hakemistossa). AuthName -kohtaan voit laittaa otsikon, joka näytetään kun salasanaa kysytään. Huomaa lainausmerkit.

Tämän jälkeen sinun täytyy tehdä salasanatiedosto. Se hoituu SSH-pääteyhteyttä käyttäen htpasswd -nimisellä ohjelmalla. Avaa pääteyhteys ssh-yhteyskäytännöllä palvelimellemme (lisätietoja “Linux-komentotaso”-ohjeissa, mene kotihakemistoosi (jos et jo ole siellä) ja kirjoita:

htpasswd -c .salasanatiedosto käyttäjä

Jossa .salasanatiedosto on yllä kerrottu salasanatiedosto ja käyttäjä on käyttäjän nimi, joka lisätään salasanalistaan. Htpasswd kysyy tämän jälkeen halutun salasanan kyseiselle käyttäjälle (2 kertaa varmistuksen vuoksi).

Kun seuraavan kerran haluat lisätä käyttäjiä samaan listaan, jätä -c pois, muutoin htpasswd poistaa entiset salasanat listasta.