YLEISTÄ

Monista muista palveluntarjoajista poiketen meidän MySQL-kannat sijaitsevat erillisillä palvelimilla. Asentaessasi esimerkiksi keskustelupalstaa kotisivutilaasi tämä kannattaa muistaa koska oletuksena useat asennusohjelmistot tarjoavat MySQL-kannan osoitteeksi localhostia. MySQL-kannan osoite on muotoa mysqlXX.nebula.fi jossa XX sisältää numeroita, esimerkiksi mysql10.nebula.fi.

MySQL-tietokantapalvelu sisältää yhden tietokannan (database) ja kaksi käyttäjätunnusta sen käyttöön.

KÄYTTÄJÄTUNNUKSET

Tilattuasi palvelun saat tilausvahvistuksessa kaksi käyttäjätunnusta: toisella tunnuksella on täydet oikeudet lukea ja muokata kantaa. Lue_-etuliitteellä olevalla tunnuksella kantaa voidaan lukea, mutta tietoja ei pystytä muokkaamaan.

TIETOKANNAN MUOKKAAMINEN

Voit halutessasi asentaa esimerkiksi PhpMyAdmin-ohjelmiston kotisivutilaasi jolla pystyt muokkaamaan tietokantasi sisältöä. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää keskitettyä hallintasovellusta osoitteessa https://phpmyadmin.nebula.fi

TIETOKANNAN SALASANOJEN VAIHTO

1. Kirjautukaa tietokannan tunnuksillanne https://phpmyadmin.nebula.fi. Tietokantatunnukset on yleensä määritelty sivutilanne asetustiedostoihin.
2. Valitkaa yläreunasta kohta “SQL”
3. Syöttäkää tähän kenttään seuraava komento (jossa käyttäjätunnus on tietokantakäyttäjän tunnus ja salasana käyttäjän nykyinen tai uusi salasana):

SET PASSWORD FOR ‘käyttäjätunnus’ = PASSWORD(‘salasana’);

4. Painakaa “Siirry”.

5. Muistattehan päivittää vaihtamanne tietokantasalasana myös sivutilanne asetustiedostoihin.

HUOM! Mikäli käytössä on tietokannan vanhempi versio kuin MySQL 5, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Mikäli nykyinen salasana on hukkunut, onnistuu MySQL-palvelun salasanan vaihto ottamalla yhteyttä Asiakaspalveluumme. Vaihdamme salasanan vain asiakkuuden yhteyshenkilön pyynnöstä.

KÄYTTÖ UNIX-TASOLLA

MySQL-palvelinta voi käyttää UNIX-komentotasolta seuraavasti:

• Ota SSH-pääteohjelmalla yhteys omalle UNIX-palvelimellesi (Huom: ei siis mysql-palvelimelle suoraan)
  • Kirjoita: mysql -h mysqlXX.nebula.fi -u mysqlkäyttäjä -D mysqlkanta -p
  • MySQL kysyy nyt salasanaa, johon kirjoitat mysql-käyttäjäsi salasanan
  • Käyttäjätiedot ja itse kannan nimen olet saanut mySQL-palvelua tilatessasi

MYSQL-TIETOKANNAN TURVAKOPIOINTI

Tietokannasta saa helposti turvakopion palvelimille asennetulla mysqldump-ohjelmalla seuraavasti (komento suoritetaan UNIX-komentotasolla):

• Ota SSH-pääteohjelmalla yhteys omalle UNIX-palvelimellesi (Huom: ei siis mysql-palvelimelle suoraan)
  • Kirjoita: mysqldump -a -u mysqlkäyttäjä -h mysqlXX.nebula.fi -p mysqlkanta > turvakopio.txt

Muuta parametreista tietokantapalvelimen nimi, mysqlkäyttäjä vastaamaan MySQL-käyttäjätunnustasi ja mysqlkanta tietokannan nimeksi. Komento kysyy vielä salasanan, jonka jälkeen se luo turvakopio.txt -nimisen tiedoston, joka sisältää tietokantasi rakenteen ja taulujen sisältämät tiedot.

Voit imuroida tiedoston talteen omalle koneellesi esimerkiksi FTP-tiedonsiirtona.