TUNNUKSET

Tunnukset toimitetaan tilausvahvistuksessa. FTP-tunnuksilla onnistuu myös SSH- tai SFTP-yhteys palvelimelle.

Ohjeita SFTP-yhteyden käyttämiseen yleisillä ohjelmilla: WinSCP ja FileZilla.

Palvelimelle voi yleensä yhdistää monilla eri osoitteilla. Mikäli domain ei vielä ohjaa palvelimelle, yhdistäminen onnistuu suluissa olevalla osoitteella.

• Palvelin: www.domain.com (virtualserverXX.nebula.fi)
  • Käyttäjätunnus: domaincom Salasana: salasanasi (muista isojen ja pienien kirjaimien ero)
  • Kotihakemistosi: /…./domaincom/

YHDISTÄMINEN

Linux-komentotasolle yhdistämiseksi tarvitset SSH-yhteysohjelman. Windows-käyttöjärjestelmillä suosittu ilmaisohjelma on Putty, jonka saat ladattua osoitteesta https://www.putty.org/

Käynnistettyäsi ohjelman aukeaa seuraavanlainen ikkuna:

• Tärkeimmät asetukset ovat palvelimen osoite (Host Name) sekä yhteystyyppi (Connection type)
  • Kirjoita palvelimen osoitteeksi tilausvahvistuksessa saamasi osoite (esim. virtualserver20.nebula.fi) ja katso että yhteystyypiksi on valittu SSH (Port 22).
  • Tämän jälkeen paina Yhdistä-painiketta (Open). Putty kysyy ensimmäisellä yhteyskerralla hyväksytäänkö palvelimen avain:
  • Tämä tulee hyväksyä, jotta yhteyden ottaminen on mahdollista
  • Tämän jälkeen sinulta kysytään käyttäjätunnusta ja salasanaa
  • Login as -kohtaan tulee käyttäjätunnuksesi (yleensä muotoa domaincom)
  • Tunnuksen jälkeen kysytään vielä salasanaasi. Tämän jälkeen pääset kirjautumaan Linux-komentotasolle

PERUSKOMENNOT

• ls – Näyttää hakemiston tiedot
  • ls -a – Näyttää hakemiston tiedot sisältäen pisteellä alkavat piilotetut tiedostot
  • rm – Poistaa tiedoston*
  • cd – Siirtyy hakemistoon
  • mkdir – Luo uuden hakemiston
  • rmdir – Poistaa hakemiston*
  • cp – Kopioi tiedoston uudelle nimelle tai toiseen hakemistoon
  • pwd – Tulostaa nykyisen hakemiston polun
  • du -h – Kertoo miten tilankäyttö jakaantuu hakemistoihin
  • chmod – Muuttaa tiedostojen oikeuksia
  • Lisätietoja komennoista saa käyttämällä parametria –help komennon perässä (esim. ls –help)
  • Komennon ohjesivun saa auki komennolla man (esim. man mkdir)

*) HUOM! Poistokomentojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä poistaminen tapahtuu yleensä välittömästi komennon ajamisen jälkeen, ilman varmistuskyselyjä. Pidä huoli, että poistat tiedostoja tai hakemistoja oikeasta paikasta ja että antamasi komento sisällyttää vain halutut tiedostot.

PERUSOHJELMAT

• nano – Tekstieditori tiedostojen muokkaamiseen
  • htpasswd – htaccess-salasanojen luomiseen