INSTANSSI SNAPSHOT (Image)

Yksittäisestä instanssista voidaan ottaa snapshot, jota voidaan käyttää esimerkiksi uusien instanssien provisioinnnissa tai olemassa olevan instanssin uudelleenrakentamisessa.

Huomaathan, että snapshotteja ei kannata käyttää varmuuskopiona, sillä ne tallentuvat samalle fyysiselle laitteelle kuin missä lähdelevy on.
Siitä voi olla apua palautustilanteessa esim. inhimillisen virheen jälkeen, mutta ei fyysisen laitevian kohdatessa.

Snapshotit tulee ladata talteen muualle, mikäli niitä käytetään kuin varmuuskopioita.

Suosituksia ja huomioita

• Snapshot ei kuluta projektin quotaa eli niistä ei veloiteta lisähintaa.
  • Snapshot ei saa koskaan korvata varsinaista varmuuskopiointia.
  • Snapshot kannattaa luoda sammutetulle instanssille, että kaikki tiedostot on varmasti suljettu sekä kaikki kirjoitusoperaatiot suoritettu loppuun.
  • Snapshotin aikana instanssi menee pause-tilaan, jonka takia instanssi voi tuntua olevan “jumissa” pidemmän aikaa. Instanssi ja sen käyttöjärjestelmä ei ole käytettävissä operaation aikana.
  • Snapshot ei tallenna instanssin käyttömuistia (RAM) eli mahdollisesti käynnissä olevien sovellusten tallentamaton data menetetään mikäli instanssi on käynnissä snapshottia ottaessa.
  • Snapshottia ei pysty peruuttamaan sen alettua eli operaation tulee antaa valmistua eikä snapshottia saa koettaa poistaa kesken operaation.

Snapshotin luominen ja palauttaminen

• Varaa operaatiolle noin 15-60 minuuttia ja sammuta instanssi käyttöjärjestelmätasolta
  • Mene Cloud 9 hallintaan osoitteessa: https://control.nebulacloud.fi/
  • Luo snapshot: Compute -> Instances -> [INSTANSSI] -> Actions: Create snapshot
  • Odota snapshotin muodostumista seuraamalla sen tilaa images-listasta: Compute -> Images -> [SNAPSHOT] -> Status (Active = Valmis)
  • Snapshotin valmistuttua sen voi palauttaa kahdella tavalla:
    • Olemassa olevan instanssin päälle (Rebuild from image) – Instanssin asetukset säilyvät ja juurilevyn data ylikirjoitetaan.
    • Uudeksi erilliseksi instanssiksi (Launch from image) – Instanssit asetukset joutuu määrittämään uudelleen, kuten uutta instanssia luodessa.
  • Palautus olemassa olevan instanssin päälle: Compute -> Instances -> [INSTANSSI] -> Actions: Rebuild instance -> Select Image: [SNAPSHOT] -> Rebuild instance
  • Palautus uudeksi erilliseksi instanssiksi: Compute -> Images -> [SNAPSHOT] -> Launch -> Täytä tarvittavat tiedot, kuten uutta instanssia luodessa -> Launch

VOLUME SNAPSHOT (Snapshot)

Snapshot voidaan ottaa yksittäisestä volumesta. Volume snapshot ei vaikuta instanssin suorituskykyyn olennaisesti, volume snapshost tapahtuu alemmalla levyjärjestelmä tasolla.

Suosituksia ja huomioita

• Volume snaphost veloitetaa kuten normaali volume.
  • Snapshot kannattaa ajaa sammutetulle instanssille, että kaikki tiedostot on varmasti suljettu sekä kaikki kirjoitusoperaatiot suoritettu loppuun.
  • Vaihtoehtoisesti volumen voi irroittaa instanssista, kun se ei ole enää varattuna käyttöjärjestelmätasolla ja siitä voi muodostaa snapshotin ilman, että instanssia sammutetaan.

Snapshotin luominen ja palauttaminen

• Snapshotin muodostaminen kestää tyypillisesti muutaman minuutin.
  • Sammuta instanssi käyttöjärjestelmätasolta.
  • Mene Cloud 9 hallintaan osoitteessa: https://control.nebulacloud.fi/
  • Irrota volume instanssista: Volumes -> Volumes -> [VOLUME] -> Actions: Manage attachments -> Detach volume
  • Luo snapshot: Volumes -> Volumes -> [VOLUME] -> Actions: Create volume snapshot
  • Odota snapshotin muodostumista seuraamalla sen tilaa snapshots-listasta: Volumes -> Snapshots -> [SNAPSHOT] -> Status (Available = Valmis)
  • Palautus uudeksi volumeksi: Volumes -> Snapshots -> [SNAPSHOT] -> Actions: Create volume -> Create volume
  • Liitä snapshotista luotu uusi volume instanssiin ja poista vanhan volumen snapshotit ja volume itse, mikäli niitä ei tarvita.
    • Uuden volumen liittäminen: Volumes -> Volumes -> [UUSI VOLUME] -> Actions: Manage attachments -> Valitse instanssi listasta -> Attach volume
    • Vanhan volumen poistaminen: Volumes -> Volumes -> [VANHA VOLUME] -> Snapshosts -> [JOKAINEN SNAPSHOT] -> Actions: Delete volume snapshot -> Kun kaikki volumen snapshotit on poistettu -> [VANHA VOLUME] -> Actions: Delete volume