Monet sähköpostipalveluntarjoajat, kuten Gmail, edellyttävät nykyään, että lähettäjän osoitteen verkkotunnukselle on asetettu SPF-tietue, jotta viestit otetaan vastaan.

SPF (Sender Policy Framework) on tietue, jonka tarkoitus on listata verkkotunnuksen kanssa käytettävät lähtevän postin palvelimet ja/tai palvelinosoitteet.

SPF-tiedot asetetaan verkkotunnuksen nimipalvelintietueisiin TXT-muotoisena tietueena, jolloin sähköpostia vastaanottava taho voi tarkistaa, tuleeko viesti sallitulta palvelimelta.

Mikäli käytettyä lähetyspalvelinta ei löydy SPF-tietueesta tai SPF-tietue puuttuu, voi vastaanottava taho päätellä, että viestin on lähettänyt roskapostittaja tai muu luvaton taho, jolla ei ole oikeutta käyttää verkkotunnusta sähköpostin lähetysosoitteena.

Tästä syystä on tärkeää, että SPF-tietue on oikein muotoiltu ja sisältää aina ajantasaiset tiedot.


Olemme luoneet tähän tarkoitukseen muutaman valmiin kokoelman IP-osoitteista, joista sähköpostia tyypillisesti lähetetään. Oikean kokoelman valinta riippuu käytössä olevasta palvelusta.

Huom! Mikäli käytät muita lähtevän postin palvelimia, tulee nekin lisätä SPF-tietueeseen.
Käytössä voi olla esimerkiksi muiden operaattorien/palveluntarjoajien SMTP-palvelimet, kolmannen osapuolen uutiskirjesovellukset tai verkkokaupat.


Vanhemmat alustat

Alla oleva SPF-tietue sallii viestien lähetyksen Telian vanhemman alustan palveluista:

  • Webhotel Pro (whproX sekä whadvX-hkiX.hosting.fi -palvelimet)
  • webmail.nebula.fi
  • auth-smtp.nebula.fi
 @ TXT "v=spf1 include:spf.nebula.fi ~all" 

INweb-alusta

Alla oleva SPF-tietue sallii viestien lähetyksen uudemmilta INweb-palvelualustan sähköposti- ja www-palvelimilta:

  • inhosting.fi -sivutilapalvelimet
  • mail.inhosting.fi lähtevän postin palvelin
  • webmail.inmicsnebula.fi
@ TXT "v=spf1 include:_spf.inhosting.fi ~all"

SPF-tietueen luominen tai päivitys

Jos verkkotunnuksesi käyttää meidän nimipalvelimia (ns1.nebula.fi, ns2.nebula.fi), voit hallinnoida verkkotunnuksen nimipalvelintietueita MyNebula-itsepalveluportaalissa.

MyNebula-itsepalveluportaalin nimipalvelinhallinnan ohjeet löytyvät tästä linkistä.

Valmis SPF-tietue MyNebulan nimipalvelinhallinnassa

Mikäli palvelusi on INweb-palvelualustalla, voit käyttää myös INweb-hallintapaneelia. INweb-hallinnassa SPF-tietueen voi asettaa verkkotunnukselle IP-osoitteet ja nimipalvelu -osiossa.

Valmis SPF-tietue INweb-palvelun nimipalvelinhallinnassa

Tietue on lisättävä TXT-muotoisena verkkotunnuksen juuritasolle. Tämä tehdään sekä MyNebulassa että INweb-hallinnassa laittamalla Nimi-kenttään @-merkki.

Huomaa, että INweb-ympäristössä ei tarvitse käyttää lainausmerkkejä tietueen ympärillä, kun taas MyNebulassa ne tarvitaan, kun tietue sisältää välilyöntejä.

Lisätietoa SPF-syntaksista.

Lopuksi suosittelemme tarkistamaan, että SPF-tietue on oikein muotoiltu. Tarkistamiseen voi käyttää SPF-tarkistustyökalua, esimerkiksi https://www.spfwizard.net/.