SPF (Sender Policy Framework) on tietue, jonka tarkoitus on määrätä, miltä lähtevän postin palvelimilta verkkotunnuksen nimissä on sallittua lähettää sähköpostia. Mekanismi on luotu vähentämään roskapostin määrää sekä estämään sähköpostiviestien tunnistetietojen väärentämisen siten, että etukäteen ilmoitetun ip-alueen ulkopuolelta saapuvia viestejä kohdellaan vastaanottavassa järjestelmässä eri tavalla kuin ip-alueen sisältä saapuvia viestejä. Mahdolliset virheet tai puutteet luodussa tietueessa voivat siten aiheuttaa ongelmia sähköpostin lähetykseen.

Monet sähköpostipalveluntarjoajat, kuten Gmail, edellyttävät nykyään että verkkotunnukselle on asetettu SPF-tietue. Tietueen puuttuminen tai sen väärät asetukset voivat aiheuttaa viestien päätymisen roskapostiin tai jopa niiden hylkäämisen, riippuen vastaanottavan palveluntarjoajan omista asetuksista. Jotkin palveluntarjoajat eivät toisaalta käsittele viestejä SPF-tietueen perusteella toisistaan eroavasti.

Inmics-Nebula on luonut tähän tarkoitukseen muutaman valmiin kokoelman IP-osoitteista, joista sähköpostia tyypillisesti lähetetään. Oikean kokoelman valinta riippuu käytössä olevasta palvelusta.

Seuraava SPF-tietue sallii viestien lähetyksen yleisimmistä Inmics-Nebulan jaetuista sähköpostijärjestelmistä sekä www-palvelimilta:

@ TXT "v=spf1 include:spf.nebula.fi ~all"

Seuraava SPF-tietue taas sallii viestien lähetyksen uudemmilta INweb-palvelualustan sähköposti- ja www-palvelimilta:

@ TXT "v=spf1 include:_spf.inhosting.fi ~all"

Näiden lisäksi SPF-tietueeseen on liitettävä kaikki muutkin lähteet joista verkkotunnuksen nimissä halutaan lähettää sähköpostia. Tällaisia lähteitä ovat esimerkiksi muiden operaattorien SMTP-palvelimet, kolmannen osapuolen uutiskirjesovellukset tai verkkokaupat.

Teknisesti eheän SPF-tietueen luomisessa kannattaa käyttää apuna tätä työkalua: http://www.spfwizard.net/

INweb-palveluhallinnassa SPF-tietueen voi asettaa verkkotunnukselle IP-osoitteet ja nimipalvelu osiossa.