SPF (Sender Policy Framework) on tietue, jonka tarkoitus on määrätä, miltä lähtevän postin palvelimilta verkkotunnuksen nimissä on sallittua lähettää sähköpostia.

Mekanismi on luotu vähentämään roskapostin määrää, sekä estämään sähköpostiviestien tunnistetietojen väärentämisen siten, että etukäteen ilmoitetun ip-alueen ulkopuolelta saapuvia viestejä kohdellaan vastaanottavassa järjestelmässä eri tavalla kuin ip-alueen sisältä saapuvia viestejä. Mahdolliset virheet tai puutteet luodussa tietueessa voivat siten aiheuttaa ongelmia sähköpostin kulussa.

Monet sähköpostipalveluntarjoajat, kuten Gmail, edellyttävät nykyään, että verkkotunnukselle on asetettu SPF-tietue. Tietueen puuttuminen tai sen väärät asetukset voivat aiheuttaa viestien päätymisen roskapostiin tai jopa niiden hylkäämisen, riippuen vastaanottavan palveluntarjoajan omista asetuksista. Jotkin palveluntarjoajat eivät toisaalta käsittele viestejä SPF-tietueen perusteella toisistaan eroavasti.

Inmics-Nebula on luonut tähän tarkoitukseen muutaman valmiin kokoelman IP-osoitteista, joista sähköpostia tyypillisesti lähetetään. Oikean kokoelman valinta riippuu käytössä olevasta palvelusta.

Seuraava SPF-tietue sallii viestien lähetyksen yleisimmistä Inmics-Nebulan jaetuista sähköpostijärjestelmistä sekä www-palvelimilta:

@ TXT "v=spf1 include:spf.nebula.fi ~all"
Valmis SPF-tietue MyNebulan nimipalvelinhallinnassa

Seuraava SPF-tietue taas sallii viestien lähetyksen uudemmilta INweb-palvelualustan sähköposti- ja www-palvelimilta:

@ TXT "v=spf1 include:_spf.inhosting.fi ~all"
Valmis SPF-tietue INweb-palvelun nimipalvelinhallinnassa

Tietue on lisättävä verkkotunnuksen juuritasolle. Tämä tehdään sekä MyNebulassa että INweb-hallinnassa laittamalla Nimi-kenttään @-merkki.

Huomaa, että INweb-ympäristössä ei tarvitse käyttää lainausmerkkejä tietueen ympärillä, kun taas MyNebulassa ne tarvitaan, kun tietue sisältää välilyöntejä.

Näiden lisäksi SPF-tietueeseen on liitettävä kaikki muutkin lähteet, joista verkkotunnuksen nimissä halutaan lähettää sähköpostia. Lähteitä voivat olla esimerkiksi muiden operaattorien SMTP-palvelimet, kolmannen osapuolen uutiskirjesovellukset tai verkkokaupat.

Lisätietoa SPF-syntaksista.

Teknisesti eheän SPF-tietueen luomisessa kannattaa käyttää apuna tätä työkalua: http://www.spfwizard.net/

INweb-palveluhallinnassa SPF-tietueen voi asettaa verkkotunnukselle IP-osoitteet ja nimipalvelu osiossa.

MyNebula-itsepalveluportaalin nimipalvelinhallinnan ohjeet löytyvät tästä linkistä.