Suoritamme Webhotelliympäristöihimme päivityksiä. Päivitysten päätavoitteena on parantaa asiakkaidemme tietoturvaa sekä Webhotellipalveluiden suorituskykyä. Alta löydät yleisimmät Webhotellipalvelun sisältöä koskevat seikat, jotka on hyvä tarkistaa ennen päivitystä, jotta voidaan varmistua, että päivityksestä ei koidu ongelmia verkkosivustolle tai sähköpostipalveluiden toimintaan.

 • Sähköpostipalvelin vaihtuu
 • Kotisivupalvelimen IP-osoite muuttuu
 • Kotisivupalvelimen kotihakemisto muuttuu
 • Kotisivupalvelimen PHP-versio muuttuu
 • Tietokantatunnukset ja -palvelin muuttuvat

Alta löydät kuhunkin muutokseen liittyvät tarkemmat ohjeet.

SÄHKÖPOSTIPALVELIN VAIHTUU

Katso sähköpostipalvelun vaihtumiseen liittyvä ohjeistus täältä: https://tuki.inmicsnebula.fi/toimintaohjeet-sahkopostipalvelimen-vaihtuessa/

KOTISIVUPALVELIMEN IP-OSOITE MUUTTUU

Mikäli verkkotunnuksesi on ylläpidossa muualla kuin meillä, tulee verkkotunnuksen nimipalvelintietueisiin päivittää uusi IP-osoite. Tieto uudesta IP-osoitteesta toimitetaan asiakkaillemme suoraan sähköpostilla ja se löytyy teknisistä tiedotteistamme palvelinkohtaisessa päivitystiedotteessa. IP-osoite on lisäksi tarkistettavissa palveluhallinnan kautta osoitteessa https://inweb.inmicsnebula.fi. Jos et tiedä missä verkkotunnuksesi on ylläpidossa, voit tarkistaa sen esimerkiksi Viestintäviraston WHOIS-palvelussa.

Syötä palveluun verkkotunnuksesi ja klikkaa Etsi. Mikäli verkkotunnuksesi on meillä ylläpidossa, verkkotunnuksen tiedoissa tulisi Välittäjä-otsikon alla lukea seuraavat tiedot:

Nimi Telia Finland Oyj
www-sivu www.telia.fi/verkkotunnus

Lisäksi Nimipalvelintiedot-sarakkeessa tulisi olla listattuna seuraavat nimipalvelimet:

ns.nebula.fi
ns2.nebula.fi
Mikäli verkkotunnuksesi ei ole meillä ylläpidossa eikä käytä nimipalvelimiamme, ole yhteydessä 3. osapuoleen, joka ylläpitää verkkotunnuksen nimipalvelintietueita ja ilmoita heille uuden kotisivupalvelimen IP-osoite (tämä on mainittu sähköpostitse toimitetussa tilausvahvistuksessa) sekä uuden sähköpostipalvelimen MX-tietue (mikäli nykyinen MX-tietue on mail.mynebula.fi). Uusi MX-tietue on muotoa:

@ IN MX 10 mail.inhosting.fi.

KOTIHAKEMISTOA KOSKEVAT MUUTOKSET

Kotihakemisto muuttuu /var/www/customers  -hakemistosta /var/www/x/customers -alkuiseen hakemistoon (jossa x juokseva numero). Tarkka kotihakemiston polku on ilmoitettu tilausvahvistuksessa. Tarkista ettei verkkosivustosi koodissa viitata suoraan vanhaan hakemistorakenteeseen. Pyri jättämään verkkosivujen sisällöstä pois suorat staattiset viittaukset kotihakemistoon tai vaihtoehtoisesti vaihda uusi kotihakemisto viittauksiin heti päivityksen jälkeen. Siirrämme vanhan kotihakemistonne sisällön uudelle palvelimelle puolestanne.

301/302 UUDELLEENOHJAUSSILMUKKA, KUN KÄYTÖSSÄ ON SSL-SALAUS

Mikäli sivustollanne oleva SSL-salaus ei migraation jälkeen toimi, ja sivusto ei näy “The page isn’t redirecting properly” kaltaisen viestin kera, viittaa tämä todennäköisesti siihen, että sivuston SSL-pakotuksen asetuksia tulee säätää.

Ongelman saa useimmiten korjattua helpoiten esim. seuraavalla .htaccess -tiedoston muutoksella:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} !https

Tai jos tämä ei vielä toimi, laajenna seuraavasti:

SetEnvIfNoCase X-FORWARDED-PROTO "^https$" HTTPS
<IfModule mod_headers.c>
Header always set Content-Security-Policy "upgrade-insecure-requests;"
</IfModule>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} !https
RewriteRule .* https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Missä X-Forwarded-Proto sisältävä rivi on oleellisin muutos.

Jos sivusto on tehty WordPressillä, niin ohjauksen pystyy tekemään myös oheiselle lisäyksellä wp-config.php -tiedostoon, kyseisen ohjerivin yläpuolelle:

 $_SERVER['HTTPS'] = 'on'; 
/* Siinä kaikki, älä jatka pidemmälle! */

PALVELIMEN PHP -VERSIO VAIHTUU

Uudella Webhotel -alustalla on oletuksena käytössä uusi PHP -versio 7.3. Mikäli verkkosivustonne käyttää vanhojen PHP-versioiden ominaisuuksia, niin nämä ominaisuudet saattavat lakata toimimasta päivityksen yhteydessä. Jos et itse vastaa verkkosivustonne ylläpidosta, olethan yhteydessä verkkosivustonne ylläpitäjään tai tekijään.

Varotoimena, alustalla on mahdollista ottaa käyttöön myös vanhempia PHP -versioita (PHP 5.6, PHP 7.0). Ohjeet toimenpiteeseen löydätte täältä: https://tuki.inmicsnebula.fi/php-version-vaihtaminen/

Otathan huomioon, että näiden vanhempien versioiden tuki tulee päättymään mahdollisesti hyvin pian, joten sivustonne tulisi päivittää uusien versioiden kanssa yhteensopivaksi mahdollisimman pikaisesti.

Useimmat julkaisujärjestelmät (WordPress, Joomla, Drupal ym) tukevat suoraan uusia PHP:n versioita, joten järjestelmän, sekä mahdollisten liitännäisten päivittäminen mahdollistanee uuden PHP -version käytön.

Mikäli käytössänne on omaa PHP-koodia tai itse kirjoitettuja skriptejä, löydät päivitysohjeita alla olevista linkeistä.

Päivittäminen versiosta 5.6.x versioon 7.0.x:
https://php.net/manual/en/migration70.php

versiosta 7.0.x versioon 7.1.x
https://php.net/manual/en/migration71.php

versiosta 7.1.x versioon 7.2.x
https://php.net/manual/en/migration72.php

ja versiosta 7.2.x versioon 7.3.x
https://www.php.net/migration73

VIRHELOKIT

Mahdollisten ongelmien ratkaisemisessa auttaa suuresti sivuston tuottaman virhelokin tutkiminen. Virhelokin voi kytkeä päälle sivustokohtaisesti tämän ohjeen mukaisesti.

TIETOKANTATUNNUKSET VAIHTUVAT

Tietokannan nimi, käyttäjätunnus ja palvelinnimi vaihtuvat. Mikäli webhotellipalveluusi on tilattu lisäpalveluna MySQL-tietokanta, saat uudet tunnukset palvelun tilausvahvistuksessa siirtojen yhteydessä. Siirrämme vanhan tietokannan sisällön uuteen tietokantaan puolestanne.

Uudet tiedot tulee syöttää sivuston konfiguraatiotiedostoon. Tiedosto löytyy useimmiten kotihakemistostanne (public_html). Alla listattuna yleisimpien julkaisujärjestelmien konfiguraatiotiedostojen nimitykset.

WordPress wp-config.php
Joomla configuration.php
Drupal settings.php

Konfiguraatiotiedosto tulee avata tekstieditorilla (esim. Linux-komentoriviltä käytettävä nano tai FTP-asiakasohjelmistosi sisäänrakennettu tekstieditori) ja sinne tulee syöttää vanhojen tunnusten sekä palvelinosoitteiden tilalle uudet. Muutokset astuvat voimaan kun tiedoston tallentaa tekstieditorissa.

Mikäli tietokannan tiedot eivät ole oikein, selaimessa näkyy tyypillisesti virheilmoitus “Error establishing a database connection“.

Mikäli et ole varma sivustosi julkaisujärjestelmästä ja/tai konfiguraatiotiedoston nimestä ja sijainnista, olethan yhteydessä sivustosi ylläpitäjään/tekijään.

VANHAT MÄÄRITYKSET .htaccess-TIEDOSTOSSA

Vanhalla palvelimella on ollut mahdollista asettaa sivutilan .htaccess-tiedostoon erilaisia määrityksiä, jotka eivät enää ole tuettuna uudella palvelimella. Nämä määritykset saattavat rikkoa sivuston. Yleisimpiä määrityksiä ovat suPHP-määritykset ja php_value ja php_flag-määritykset. Alla esimerkki määrityksistä:

suPHP_ConfigPath /opt/php56/etc/
AddHandler x-httpd-php56 .php
suPHP_ConfigPath /var/www/customers/tunnus
php_value upload_max_filesize 2M
php_flag  display_errors    Of

Määritykset voi poistaa käytöstä lisäämällä #-merkin rivin eteen, tai poistamalla kokonaan rivin.

Jatkossa yleisimpiä PHP-asetuksia voi muokata .user.ini-tiedostolla, jonkä käyttöohjeita löydätte täältä.

CRONJOBIT (CRONTAB)

Emme valitettavasti voi siirtää mahdollisesti määrittämiäsi cronjobeja palvelimelta toiselle. Voit määrittää käyttämäsi cronjobit uudelleen INweb-hallintapaneelissa tämän ohjeen mukaisesti.